29. aug. 2010

FEED THE MODELS,NO DONT!! STARVE THE OVERWEIGHT

"Feed the Models" Har vert en gjenklanger hos både Norske og Internasjonale modell mammaer.
Hver tredje model sliter med spiseforstyrrelser, og store depresjoner,men det vi ser er kun den vakre, tynne jenta som kommer oversminket nedover catwalken dresset opp i det nyeste og det hotteste fra Balmain eller en annen kjent designer.
På første rad sitter designeren`s viktigste personer og kommenterer kolleksjonen,men også visker til sidemannen om modellens lår,rompe,rygg og hud.Fasinerende? "Ja,selvsagt"Vi lyver hvis vi ikke har en indre stemme som sier "I wish i had that body".Enten det er kjendiser eller bransjefolk som ikke har tid til å tenke nøyaktig den tanken i det de propper i seg et pizzastykke mellom all stylingen back stage.
Vi studerer modellene opp og ned som vi skulle sett på malerier i et kunstgalleri.Modellene blir knipset bilder av og havner i motemagasiner over hele verden.Unge jenter kjøper de,og leser om sesongens must have.
Det de ikke tenker over er hvordan den modellen har fått den kroppen og om den er sunn eller usunn.
De er totalt uvitende om hvordan akkurat den modellen de ser bilde av faktisk har det med seg selv.

Jeg sier ikke at alle modeller har problemer, men bare konstanterer at alle modeller med stikkende ribbein umulig kan ha en sunt selvbilde.Det er naturlig å tenke at alle modellene til Victoria Secrets er de sunneste og lykkeligste,fordi de ikke er sykelig tynne.De har former og ser glade ut.Og det samme kan jeg tenke om mange Norske modeller.Sunne glade,lykkelige mennesker som ikke blir tvunget under en BMI på 18.
Og de vi ser , hvor lårene går innover på innsiden som et stort krater,og kragebein så utstikkende at man nesten kan sette kaffekoppen sin på halsen deres.
Ja da  får man jo en følelse av at ting ikke er helt som det skal,eller hva? Det finnes utrolig mange thinspirationsider som oppfordrer unge jenter til å nå målet sitt,med diverse sitater som f.eks "No matter what it takes" eller "Success won't just come to you - it has to be met at least half way". Selvfølgelig er dette med på å få en til å tenke på skadelige måter for å gå ned i vekt.
Jeg kan  ikke si noe annet en at jeg syntes det er vakkert å være tynn.Ikke så tynn  at ryggraden stikker ut,men modelltynn på en naturlig måte.Former er også vakkert,så lenge man er sunn.Og det er naturlig at vi ser mer på bilder av tynne mennesker enn feite mennsker,men hvorfor gjør vi egentlig det?
Det blir satt i gang daglige debatter over alt i verden om hvor vidt modellene er for tynne eller ikke.
Hvorfor blir det ikke lagt mer vekt på også de feite? Selv om de ikke vandrer nedover catwalken i 2010,så betyr jo ikke det at de har et mindre problem enn bumelitikere.Overvektige mennsker som rakker ned på tynne mennesker,er de noe bedre? Er det flottere med med mage som et trekkspill,som buler ut av en bukse i str 44,enn innhulede lår? I DONT THINK SO!
Media stiller ofte spørsmålet om hvordan verden ville hvert om de tynne modellene ble byttet ut med kraftige modeller.Ville verden ha forandret seg og unge jenter sett annerledes på kroppsvekt?
"I dont think so"! Jeg mener..De ferreste store magasiner som Vogue vil ikke ha en kraftig modell på forsiden,men plutselig en dag leser jeg en bloggers innlegg med bilde av et cover som viser en "normalvektig" modell,som i mine øyne ser ut som hun er langt fra normalen.Er man 1,73 som denne modellen var,og veier 82 kg,så er man overvektig og med helt feil BMI.Blir dette da riktig syntes dere? Hvorfor må man overdrive på denne måten? Kanskje hadde ikke "normalvektige" blitt så  undervurdert hvis man hadde startet i det små! Som f.eks Marie Claire har gjort ved å vise vakre,normale jenter med former.
Alle har så utrolig forskjellige meninger om dette temaet at jeg tror helt ærlig ,Moteverden kommer vel aldri til noen enighet om dette,for uten at det virker som om alle har funnet en slags kompromiss hvor de bare har bestemt seg for å heller sette kjendiser på coveret,så slipper de all snikksnakket rundt.
Hva er deres meninger om dette? Uansett hva det måtte være!
Har veldig lyst til å høre din personlige mening,enten du er negativ eller positiv til tynne modeller,overvekt,spiseforstyrrelser og Media?

3 kommentarer:

  1. Veldig bra skrevet veronica.Jeg er enig i at det å vise en overvektig modell i et magasin,ikke er løsningen på å skaffe et mer sunnere kroppsbildet i samfunnet! Ja til Normalvektige!

    SvarSlett
  2. Innlegget ditt er på forsiden av Side2.no har du sett det? Viktig tema å ta opp dette:) Godt skrevet

    SvarSlett
  3. Jeg mener at det som er feil med moteverdenen er at de bare viser fram en kroppstype, kun supertynne jenter. Mange av disse er selvfølgelig normalt tynne, men mange av de er nok ikke det, og lever på ekstremt usunne dietter. Men det er denne tynne figuren som er idealet for kvinner i dagens samfunn. Det er ikke rart de fleste jenter synes det er finest å være tynn når dette er alt vi ser, både på tv, i blader og på catwalken. Jeg er fra naturens side ikke født naturlig modell-tynn. Jeg er heller ikke kraftig, men normal. Men dagens motebilde påvirker meg selvfølgelig. Jeg skulle ønske jeg også var naturlig tynn, men har vært så "heldig"/uheldig å fått hofter og lår som aldri vil passe inn i dagen ideal, uansett hvor mye jeg trener. Jeg mener likevel at alle størrelser kan være vakkert, som du sier, hvis de er sunne. Jeg synes det er trist å se hvor mange jenter som sliter med spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde fordi de prøver å passe inn i en mal som for dem ikke er naturlig.

    SvarSlett

TNX Sweetheart