13. sep. 2010

ER DET FORBUDT Å ELSKE PELS?






Ville du skrevet det inn i Norges regel bok?

Pels blir stadig et mer og mer omsnakket tema, og så fort noen er avbildet med så lite som en pelshale på vesken, så kaster folk seg over kommentarfeltet på en aggressiv måte.Internasjonale designere som Avdøde Alexander Mcqueen har elsket døde dyr og Roberto Cavalli tar ikke av seg hatten for å bruke pels på nytt i deres visninger,mens andre internasjonale designere som Burberry Prorsum er en av de som holder seg til fuskepels.
Norske designere har sin egen stil og veit hva de vil formidle,men det er ikke til å komme forbi at mange lar seg inspirere av de store.Men det virker som om norsk pelsindustri har falt litt av lasset.Flere er i mot,og flere jobber hardt for å få frem det negative ved pelsbruk.
Peter Dundas er en av de norske designerne som har turt å bruke pelsinnslag i sine kolleksjoner.
Pels går igjen på mote nesten hvert år,og det ser ikke ut til å forsvinne.Men fler motebutikker velger å avstå fra ekte pels,og står gjerne frem i media med overskrifter som "Vi forbyr pels" De selger bare enda mer fusk i stedet.
Mitt poeng her er at 2 av 3 nordmenn i dag ser svart på pelsindustrien, også i Norge,takket være bilder,videoer fra youtube,og kampanjer fra andre land.
De velger å se på dette,for å så sende det videre på facebook,med underskrifter som"mennesker som bruker pels fortjener ikke å leve" eller "ville du likt å bli buret inne"? Motstanderne velger å henge seg oppi dette,ved  å tro at alle pelser som blir solgt i Norge kommer fra dyr som har blitt mishandlet eller flådd levende.Kanskje er det fler som heller burde sette seg litt mer inn i de regler og Normer som har blitt gitt. Som de fleste pelsbrukere veit er det internasjonale pelsdyroppdrettsnæringen i Norge kjent som meget profesjonell og seriøst.Og disse oppdretterne ønsker ikke å bli sammelignet med "dyremordere" Er mennesker som tar alle under en kam noe bedre enn de som bruker pels? Min mening er at det er like ødleggende for disse seriøse pelsoppdretterne som det er for dyrene som lider under grusomme omstendigheter.
Jeg prøver bare å legge vekten over på å tenke litt annerledes rundt dette temaet.Til tross for at jeg veit at de fleste er i mot dette argumentet.
Og mulig blir en smule sinte.

Så fort du ser en med  pels i gaten tenker du negativt om denne personen som bruker det. 
Men har du da tenkt på at pels er det som holder mest på vinterkulda.Og at fuskepels etter min mening ikke er så mye bedre alternativ ettersom det er med på å skape "tvil" hos vanlig mann i gata som en gang nesten ikke ser forskjell på ekte og uekte lenger.
Jeg aksepterer fullt og helt mennesker som hater pels,og står for det.
Men for de som syntes pels er vakkert,kan ikke de som hater pels akseptere at de ønsker å gå med det, eller ser de bare for seg dyr i fangenskap?


Jeg forsvarer SELVFØLGELIG IKKE disse grusomhetene som skjer i utlandet hvor dyr blir mishandlet og holdt i fangenskap.Og jeg ser fortsatt like grotesk på sitatet om at dyr som vi like vel har tamme skal kunne brukes i "fillebiter".Hvis man tenker seg godt om så spiser vi alle stort sett dyr.Og i steden for å hive restene,hvorfor ikke bruke alle delene på dyr vi like vel spiser? Syntes det er fjollete å mase om at vi skal bruke industriprodusert og forurensende nylon og oljebaserte plagg når vi har frittgående sauer,kaniner og kyr.
Eller å bruke skinnet kun til møbler og slikt når vi kan kle oss i evigvarende klær!
Vi har kommet til 2010 og pelsindustrien har utviklet seg enormt de siste ti årene,og jeg forsvarer ikke pelsaktivister fra å se på dyr som dyredrap i steden for å se ting i et annet perspektiv.
For de som mener det er hår reisende og grusomt at de som driver med oppdrett kun for at pelsen skal bli vakker og myk før den "rives av dyret" tenk litt over dette.
Oppdrett av gris kun for ribba`s skyld
Oppdrett av Lam.Hva skader mest fjerning av ull,eller oppdrett til pinnekjøtt?
 
 
Det som forvirrer meg litt er at større prosent har et svart /hvitt syn på dette temaet. Og negative kommentarer blir skrevet,og hategrupper pågår.Men kan noen fortelle meg hva som egentlig er logikken i dette eksemplet.
Når en person som skriver fem stygge setninger i et kommentarfelt på en vanlig blogg. Hvor forfatteren har et outfit,  bestående av en rosa kaninpelsvest. Kommentaren er inneholder bla ordet "dyremorder" 
Og det er tydelig at den ikke anonyme personen som kommenterer, er kraftig provosert av dette bildet.
Jeg klikker meg inn i bloggen hennes av ren nysgjerrrighet,og ser i høyre hjørne at hun følger den populære bloggen  fashiontoast , som også er en av mine favoritter. Jenta bak denne bloggen legger ut inspirerende bilder av seg selv hvor hun holder en revehale i hånden,eller en minkpelsvest.
Personen med samme kommentar har gitt flere positive tilbakemeldinger på bildene, blant 160 andre positive feedback.
Ikke nok med det. Favoritt designeren hennes er D&G
Og hun har skrevet hvor mye hun elsker plaggene. Og er det noen som har brukt mye pels så er det jo akkurat D&G? 
Her har man jo fullstendig driti seg ut mener nå jeg. Eller så er man tydelig forvirret hvor vidt man liker pels eller ikke.

Skriv deres mening:)






8 kommentarer:

 1. Dette var veldig godt skrevet!
  Jeg syntes man bør få lov til å ha sin egen mening om pels.At Pelsindustrien vokser er det ingen tvil om.Peta går litt vel over streken mener nå jeg når de står uten for NYFW å sprayer ned en kvinne med pelskåpe til 40 000.Det er fullstendig lav moral og tragisk.
  Jeg snakker ikke bare positivt fordi jeg liker pels selv, men jeg mener også det at man burde sette seg litt inn i diverse pelsindustrier i verden.Se hvor stor forskjell det faktisk er.Og ikke slå alle under en kam!

  SvarSlett
 2. Det er jo ganske latterlig med denne "ikkeanonyme" personen som skriver det ene og mener det andre.Jeg tenker vel egentlig at du har forklaringen her: Jenta bak den vanlige bloggen som var avbildet med rosa pelsvest? "Her passer det å slenge inn litt hets" Kan tenke meg hun ikke tør å si meningen sin på Fashiontoast sin blogg.En av verdens største moteblogger.Hun hadde nok virkelig fått slag tilbake vil jeg tro!
  Er ikke så fan av pelsbruk,men jeg forstår hva du vil frem til.Det finnes jo gode argumenter både for bruk og ikke bruk!
  :)

  SvarSlett
 3. Interessant innlegg!

  Angående boken så skriver jeg den ikke alene, og det er ikke fiksjon... så det er en grunn til at det går an å skrive den fortere enn normalt :-) Du får vente og se :D hihi.

  Klem A

  SvarSlett
 4. "Hva skader mest fjerning av ull,eller oppdrett til pinnekjøtt?"

  Du er klar over at det er forskjell på å KLIPPE sauen og å flå rev, mink osv?

  Det går ikke an å sammenligne bønder med pelsindustrien. Bønder eier store eiendommer kun for å fóre sine dyr og la de beite på de, og slakter noen dyr i året. og så ser vi på pelsindustrien hvor det er små bur til dyrene og særdeles lite rom for å få strekke på seg.. IKke for å glemme at man ikke bruker resten av dyret etterpå - for hvem av oss er det som spiser Mikkel Rev til middag?
  Selv om man ser groteske bilder fra industri i utlandet, betyr ikke det at norske dyr brukt til pelsoppdrett har boforhold i luksus av den grunn. Det er små bur og konstant innestengelse. Har du i det hele tatt SETT en norsk oppdrettsfarm?
  Selv om en del oppdrettere i Norge ikke vanskjøtter dyrene med sult, slag eller at de går syke uten å bli avlivet, så er jo ikke det synonymt med at det ikke er dyreplageri.

  Telemarksavisa hadde i mars i år en sak hvor en 22 år gammel pelsoppdretter hadde latt 60 døde dyr ligge i og utenfor burene. Samme farm hadde i 2008 vært kontrollert, og en del dårlige boforhold til bl.a. rev hadde vært avdekket.
  I tillegg er en pelsfarm i Gjesdal under etterforskning for brudd på dyrevernloven.
  Dette er i tillegg til mange andre saker som går bakover i tid.

  Den dagen noen finner bedre måter å drive med dyr til pelsoppdrett, forbedret boforhold, finner humane slaktemetoder og faktisk finner bruk for HELE dyret, da skal jeg _tenke_ på å ikke være imot kåpa til Kari Nordmann...

  SvarSlett
 5. !#¤"q¤%er/tuguigokhlkl
  da klarte jeg å slette 40 kommentarer under dette innlegget.Er det mulig..ink min egen kommentar til alle på 100 linjer! FLOTT!!
  Takker og bukker til alle som har kommet med sterke meninger til dette temaet! Jeg har lest gjennom alt og ingenting har vert upublisert.Mye som kan diskuteres videre!
  :)

  SvarSlett
 6. hei, må bare si at jeg støtter dette innlegget. har selv kjøpt et pels-skjerf fra Erik Garthus nettopp, og kjenner jeg blir veldig provosert av dette svart-hvitt synet på all pelsoppdrett. Mennesket har utnyttet pels i alle tider, og det er naturlig. SÅKLART er jeg i mot at dyr misshandles, men HALLO media få et mer variert syn på saken!

  SvarSlett
 7. Tror du fremdeles at norsk pelsdyroppdrett er så mye bedre enn andre steder? Det er kanskje enda værre andre steder men det vi har sett fra de norske er da ille nok.

  Du skriver:
  . Som de fleste pelsbrukere veit er det internasjonale pelsdyroppdrettsnæringen i Norge kjent som meget profesjonell og seriøst.Og disse oppdretterne ønsker ikke å bli sammelignet med "dyremordere" Er mennesker som tar alle under en kam noe bedre enn de som bruker pels? Min mening er at det er like ødleggende for disse seriøse pelsoppdretterne som det er for dyrene som lider under grusomme omstendigheter.

  Og, :

  Jeg forsvarer SELVFØLGELIG IKKE disse grusomhetene som skjer i utlandet hvor dyr blir mishandlet og holdt i fangenskap.

  Du har full rett til å elske pels men jeg synes du bør overveie argumentene dine.

  SvarSlett
 8. Jeg anser meg selv som et oppegående individ og jeg kan IKKE finne ett eneste argument FOR pels som holder mål....ikke ett!!!! Men, så er jeg tilhenger av at man skal behandle folk og dyr sånn som man selv ønsker å bli behandlet...og da klarer iallefall ikke jeg å se noe som helst positivt med det! Argumentet om at vi trenger pels pga kulde i Norge er så dumt at det ikke trenger å besvares....men, jeg kan jo hviske "sau"...litt høyt, hvis noen ennå ikke har oppdaget det fantastiske husdyret som gir oss så mye og som i tillegg har et tilnærmet ålreit liv i Norge...
  Just saying....så får de som vil støtte dyremishandling mene sitt!!

  SvarSlett

TNX Sweetheart